Substitutieprogramma en andere medische begeleiding

Voor mensen met een opiaatverslaving bestaat er een begeleidingsprogramma met vervangingsmedicatie. Mensen die verslaafd zijn aan opiaten, zoals  hero├»ne, kunnen hiermee gebaat zijn. Zo'n substitutieprogramma  betekent dat je onder toezicht van onze dokter en je begeleider medicatie krijgt voorgeschreven (methadon of buprenorfine). Deze medicatie 'vervangt' je drug en heeft als gunstig gevolg dat je  dagelijkse hunkering en je afkickverschijnselen verminderen. Dat maakt het mogelijk om opnieuw een meer gestructureerd leven te leiden, waarbij je bijvoorbeeld terug aan het werk kan.

In ons substitutieprogramma werken we met 'medicatieverstrekking onder toezicht'.  De voorgeschreven vervangmedicatie neem je in de apotheek in, wat betekent dat je daar - zeker in de beginfase - bijna elke dag moet langsgaan. We zoeken samen naar een voor jou zo gemakkelijk mogelijk bereikbare apotheek met flexibele openingsuren. Op die manier kan je ook als je werkt het programma volgen.

Onze verslavingsartsen kunnen je helpen met al je andere medische vragen in verband met druggebruik. 

Er gaat bijzondere aandacht naar anticonceptie (condooms, prikpil) en een eventuele zwangerschap wordt op de voet gevolgd. Hierover kan je meer lezen bij de MaPa-werking.

Je kan je bij ons ook  gratis laten testen op Hepatitis C en HIV.

Wanneer je meer informatie wenst over het substitutieprogramma en/of bijkomende vragen hebt over het medische luik, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

Substitutieprogramma en andere medische begeleiding

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x