Spuitenruil

De veiligste manier om met drugs om te gaan is natuurlijk helemaal niet gebruiken. Gebruik je toch, dan gaan we samen met jou op zoek naar de minst schadelijke manier. We proberen je gezondheid zoveel mogelijk te beschermen voor risico's die gebruik met zich kunnen meebrengen (bloedoverdraagbare ziektes, longproblemen, spuitabcessen, … ).
We willen er ook voor zorgen dat injectiemateriaal zo goed mogelijk wordt gerecupereerd. Dat kan immers voor overlast zorgen, bijvoorbeeld via zwerfspuiten, zodat er minder gevaar is voor besmetting van niet-gebruikers en voor prikongevallen.

Spuitenruil zelf is daarom een belangrijk element bij die schadebeperking. Je kan bij ons gratis en anoniem terecht voor steriel injectiemateriaal, maar ook voor ander zaken zoals lepels, steriel water, filters enz. We geven je ook graag de juiste informatie over andere manieren van gebruik, zoals snuiven en roken en over veilige seks. Je kan bij ons ook condooms krijgen.

Voor wat hoort wat. We verdelen materiaal, maar we verwachten dan wel dat je al je gebruikt materiaal bij ons inlevert. Breng dus gebruikte spuiten en ander materiaal binnen, liefst in een naaldcontainer die je ook van ons kan krijgen. 

Bij injecterend gebruik is het motto:

GEBRUIK AL JE MATERIAAL MAAR 1 KEER EN DEEL HET NOOIT!

Deel of deelde je soms toch materiaal zoals spuiten, lepels, water,  snuifbuisjes met anderen of had je onveilige seks? Dan kan je bij ons terecht  voor een gratis test op Hepatitis B en C en op HIV. In het geval dat je besmet zou zijn, kunnen we je helpen om een specialist te vinden en de juiste behandeling op te starten.

Spuitenruil en gezondheidsbevordering bij gebruikers is ingebed in de hele werking van het MSOC Vlaams Brabant. Elke hulpverlener binnen de werking is vertrouwd met de werkwijze.

Spuitenruil
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x