vzw Het Veerhuis-Siddartha MSOC Vlaams-Brabant Drughulpverlening met lage drempel, van hoge kwaliteit
U bent nu hier: Home - Cocaïneproject

Cocaïneproject

In de ambulante centra van het MSOC Vlaams Brabant zijn we in 2018 een proefproject gestart.
We werken met een nieuwe methodiek om cocaïnegebruikers te behandelen volgens een methode getest in de Verenigde Staten en Nederland. 

Deze methode noemt “Community Reinforcement Approach (CRA) + Vouchers (beloningspunten)”Het doel van deze CRA+Vouchers behandeling is stoppen met cocaïnegebruik.
De behandeling is er op gericht veranderingen aan te brengen in je levensstijl en dit leven weer te leren waarderen. We realiseren dit doel via het belonen van gedragsveranderingen. 

 

De beloningen of vouchers worden verdiend door clean te blijven. Om dit te controleren, gebruiken we speeksel- en urinetesten. Als er geen sporen van cocaïne zijn, krijg je een voucher die staat voor een geldbedrag. Deze vouchers of punten zijn inwisselbaar voor bepaalde bonnen. Wat je daar mee koopt, bepaal je zelf in overleg met je therapeut. Het mag natuurlijk niets met cocaïne of andere drugs te maken hebben.

 

Voor Wie?

Druggebruikers die: 

  • cocaïne misbruiken of ervan afhankelijk zijn (op welke manier dan ook);
  • willen stoppen met cocaïnegebruik;
  • bereidwillig en in staat zijn om tenminste 1 tot 3 keren per week voor behandeling naar één van de vier ankerpunten te komen;
  • de Nederlandse taal spreken en begrijpen.

 

Hoe?

Indien je interesse hebt, neem je contact op met één van de vier ankerpunten en wordt er een intake gepland. Tijdens de intake proberen we eerst een zicht te krijgen op je verslavingsgeschiedenis, jouw kwaliteit van leven en jouw motivatie voor behandeling. De gegevens die verzameld worden, zullen volgens de voorschriften van de wet op de privacy zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld worden. Na de intake beslissen we in team of je al dan niet kan starten met de behandeling.

 

 

 

 

logo CERA

Community Reinforcement Approach (CRA)